Marwood Surveyors were instructed on behalf of a property developer to work as a design consultant for a Circa 1900’s dilapidated Cottage that was successfully purchased at auction.

Marwood Surveyors worked with the company to develop and submit plans to extend the cottage in order to transform the one bedroom cottage into a stylish contemporary, three bedroom country cottage.

Marwood Surveyors assisted the architect and developed drawings to maximise the development potential and submitted them to the local authority for approval on behalf of the client.

Planning permission was later granted for the extension to the existing dwelling to provide an additional first floor bedroom, bathroom and a loft conversion on the second floor which would form the master bedroom. The ground floor was replanned and extended to benefit from a large open plan kitchen/dining room that allowed a natural feeling of space developed by the velux roof lights featured in the pitched roof.

Due to the cottage being located in a green belt conservation area the local council were continually consulted to ensure the scheme was appropriate and in keeping with the guidelines relative to the development within the rural setting.

The sub-contractors were selected carefully based on quality of workmanship. It was essential to ensure all works were carried out sympathetically and in keeping with the schemes carefully selected specifications.

In order to achieve the idyllic traditional look, it was imperative aesthetically the cottage sat in keeping with its adjoining semi detached cottage. We liaised with the neighbour who agreed to the firm carrying out works to create a symmetrical exterior to that of Chapel cottage under refurbishment.

In order to achieve a meticulous finish both cottages were rendered and painted in all weather antique white masonry paint and Portland stone cills sat beneath replacement UPVC double glazed Sash windows.

Planning permission was later granted for off road parking and a block paved driveway was created.

The perimeter of the drive was finished with low level brick walling which enclosed a neatly turfed contemporary landscaped fore garden.

Internally to create the desired high specification finish the following interior design and specifications were developed:

Hardwood internal door surrounds, fitted to border the re-enforced glass that was used as an alternative to internal plaster wall partitions and that created light and a feeling of space throughout the ground floor level of the property.

Complementary solid oak panel doors were fitted throughout the cottage and contemporary fashionable internal door furniture was used.

To compliment the finish within the extension a “Tenby” classic kitchen was fitted with barrel top style ivory painted doors, finished with simple tongue and groove effect end panels. This type of kitchen introduced character whilst the light oak solid wood post formed work tops, country cream splash backs and stone floor finish gave a contemporary twist and completed the look. Quality Integrated appliances were installed to include a range oven, hob, hood, fridge/freezer, washer/dryer and dishwasher.

Contemporary white suites were fitted to both the bathroom and ground floor WC. Stylish tiled splash backs constituted mosaic tiled borders that complemented the tiled floor finish. Designer chrome taps, a clear glazed bath screen and a heated chrome towel rail was fitted.

Under floor heating was introduced throughout the property in keeping with the high specification finish.

Outside the rear garden was landscaped to develop a cottage garden including an extensive patio area. Complementary brickwork was used in the formation of steps and enclosing walls lead up to an extensive lawned garden.

Marwood Surveyors worked closely with the client to create an interior colour scheme that would compliment the specifications and finish. It was decided that an element of modern contemporary colour was to be introduced to compliment the country cream fitted kitchen and white sanitary wear to include:

Neutrals – combined to create a warm, simple space and act as a base for bolder colours on feature walls

Dusted Damson was added to feature walls to create a rich sumptuous neutral that gave the rooms a feeling of relaxed sophistication.

A botanically influenced mid green was added to the kitchen to offer a simple understated finish to compliment the ‘country cream’ fitted kitchen and oak effect work surface areas.

A fresh blue was used and harmonised with white to create a truly stunning bedroom.

The developer was commended by locals for their sympathetic approach to the project and the luxurious contemporary specifications they achieved whilst maintaining the cottages traditional country feel.